Szöveg mérete:

Vulpe

CERERE DE OFERTĂ

Este cel mai răspândit carnivor continental. Lungimea corpului ajunge până la un metru şi jumătate, din care 50 cm este coada, iar înălţimea 38 cm. Greutatea medie este de 6–10 kg, în cazuri mai rare poate atinge şi 13 kg. Are capul lat, fruntea plată, ochii oblici, urechile în partea de jos sunt late, iar spre vârf sunt ascuţite. Corpul este suplu, membrele scurte şi subţiri. Blana deasă şi fină este roşcată. Pe frunte, umeri şi în partea a doua a spatelui până la coadă este pătat în alb, iar buzele, botul şi gâtul sunt albe. Pe membre se zăreşte o bandă albă, urechile, precum şi labele sunt negre. Vizuinile subterane, numite şi scurmături sunt alese cu grijă, şi se mulţumeşte şi cu scurmăturile părăsite ale bursucilor.
Deseori se acuieşte în peşteri, dar nu arareori se mulţumeşte şi cu găurile formate în dărâmături, grămezi de pietre, copaci aflaţi în putrefacţie, în desişuri sau nisipării părăsite.
Vânează mai cu seamă noaptea, dar în locurile liniştite, părăsite şi ziua. Vulpea mănâncă, probabil, cele mai multe mici mamifere: şoareci de câmp, popândăi, castori, lemingi, veverițe, iepuri, gândaci, dar mănâcă şi hoituri, şi este capabilă să prindă chiar şi un pui de căprioară. Pe lângă ouăle şi puii păsărilor ce-şi fac cuibul pe pământ, vulpea poate prinde chiar şi păsările care pot zbura. Împerecherea are loc la mijlocul lui februarie, în această perioadă glanda numită „viorea” emană un miros extrem de puternic. Într-o vizuină subterană pot veni pe lume 3-12 pui, care au ploapele lipite, urechile aşişderea, şi care se
dezvoltă foarte-ncet. Îşi deschid ochii abia în a 14-a zi, când blana lor are culoarea gri. Începând cu luna iulie, puii urmăresc vulpile bătrâne în timp ce ele vânează. Apoi încep să vâneze singuri. O părăsesc pe vulpoaică abia toamna tîrziu.

Sezonul de vânătoare: Pe tot parcursul anului

Share
FacebookMySpaceTwitterDiggGoogle BookmarksLinkedin

Starea vremii

Mostly cloudy

23°C

Mereni, Covasna

Mostly cloudy
Humidity: 40%
Wind: SSE at 3.22 km/h
Saturday 11°C / 22°C Partly cloudy
Sunday 13°C / 24°C Partly cloudy
Monday 12°C / 24°C Partly cloudy
Tuesday 8°C / 18°C Partly cloudy

Moon Phase

Moon phase
Phase:
Waning
Illuminated:
18%
Age:
25 days
Distance:
404,705 Km
Time:
18:50:44 FET
Date:
09-19-2014

Parteneri recomandate

ferokesek_banner.jpg

balupark_banner.jpg

Cuvinte cheie

Cere o întrebare
1000 caractere stânga