Zerge - (Rupicapra rupicapra)

ZergeA zerge hossza 110-130 cm, marmagassága 70-80 cm. A hím 20-60, a nőstény 15-50 kg. Szája hátsó szélétől egy fekete, szétterülő csík húzódik a szemeken át a szarvakig, a homlokán fehér folt van. Olyan, mintha az állat álarcot viselne. A bak és a nőstény szőrszíne nem különbözik. A nyári szőrzet világosbarna, a téli majdnem fekete. A maron és a faron a szőrök izgalmi állapotban felborzolódnak. Ez a vadászok körében kedvelt zergetoll, amely a szarvaknál is jobban áhított trófea. Mindkét nemre jellemző a hátrafelé hajló szarv,- amely kampós, és alig éri el a fülek méretének kétszeresét. A nőstényé kisebb és kevésbé hajlott. A támadók elleni védekezésben és a szaporodási időszakban vívott küzdelemben használják.
Erős ízületei, erős izomzata és hosszú, elől keskenyedő patája van. A pata rugalmas szarufala biztonságos sziklafogásra nyújt lehetőséget, a belső, puha szarutalp megakadályozza a csúszást. A pata meredek terepen összeszűkül, szétterül. Hihetetlenül sebesen menekül felfelé a meredélyen, egyetlen – földön járó – ellensége sem tudja idáig követni; - a szirti sasok is csak a gidákra vagy a legyengült állatokra veszélyesek. Szaglása jó, látása kiváló, hallása éles.
Élőhelye a törpefenyők zónája, nyáron a zergék innen vonulnak a meredek hegyoldalra és a legelőkre. Télen a völgybe, az erdő felső részébe vándorolnak.
Pirkadatkor kezdődik az első legelési időszak, délben, amikor magasan áll a nap, az árnyékban pihennek, délután és estefelé ismét legelnek. Táplálékuk a fűfélék és lágy szárú növények, levelek, rügyek, zuzmók.
A párzási időszak október-december között van, a zergebakok nagyon hevesen harcolnak a nőstényekért. A vemhesség 24-26 hétig tart, a nőstény 1, ritkán 2 utódot hoz a világra. Az idős bakok rendszerint magányosak, míg a nőstények laza nyájakban élnek. Itt élnek a fiatal állatok is, amelyek anyjukkal nagyon szoros kapcsolatot tartanak fenn.

Vadászati idény: IX.15. - XII.15.

Hotel Atrium

Hotel Atrium

A kézdivásárhelyi Atrium szálloda ideális lehetőségeket biztosít a pihenésre, de ugyanakkor kitűnő választás egy nagyobb rendezvény – esküvő, konferencia, cégbuli, stb – megszervezésére is.A szálloda étterme román és nemzetközi fogásokat szolgál fel. A vendégek feltöltődhetnek az edzőteremben vagy lazíthatnak a szaunában és a pezsgőfürdőben.Gyromania

Gyromania

A gyrocopter napjaink egyik legelmésebb repülőeszközei közé tartozik. A repülőgép és a helikopter keresztezéséből született. Sok változatnál a kabin nyitott, ezért zavartalanul, több irányba lehet fotózni, videózni, vagy csak élvezni a panorámát és a repülést. Mindenképpen próbálja ki ezt a feledhetetlen élményt nyújtó repülési formát, vagy lepje meg családját, barátait, ismerőseit egy repülőuttal.Retro Steak House

Retro Steak House

Éttermünkben házias és különleges ételekből, széles italkínálatból választhat minden kedves vendégünk. Várjuk az igényes gasztronómia híveit, akik nyitottak az izgalmas ízek iránt. Széles kínálatukban számos reggeli fogás, húsételek, levesek és különleges desszertek találhatóak. Reggeliző vendégeinket egy-egy csésze zamatos kávéval, illetve igény szerint teával ajándékozzuk meg.