Dámszarvas - (Dama dama)

Dámszarvas bika

Az európai dámvad vagy dámszarvas a szarvasfélék (Cervidae) családjába tartozó állatfaj. A nyitott területeken találja meg a megfelelő életkörülményeket, a meleg vidékeket és a lombos erdőket szereti.
Testének hossza 120-170 cm, marmagassága 75-115 cm, súlya 40-130 kg (bika) és 25-60 kg (tehén). Hosszú, lapátszerű agancsa jelentősen különbözik minden más szarvasétól. Színe vörösesbarna, egyes esetekben sötétbarna, sorokba rendezett fehér pöttyök díszítik. Szőrzete nyáron sima és vékony, télen vastag és durva. Más szarvasokhoz képest feltűnően hosszú a farka. Akár 30 évig is elélhet.
Családokra tagozódik, ám az üzekedési időszakon (barcogás) kívül a bikák csak felületesen kapcsolódnak a csoporthoz. Többségében bikacsapatokba verődve élnek, amelyek az üzekedés kezdetekor oszlanak fel. Füveket, lágyszárúakat, fák és cserjék fiatal hajtásait, rügyeket és leveleket fogyaszt. A dámszarvasok üzekedése (barcogás) október eleje és november közepe között zajlik. A bikák csoportjai kora ősszel bomlanak fel, amikor az agancsaikról a háncsot letisztították. A dámbikák a barcogó helyeken teknőket kaparnak, amelyeket egyfajta üzekedési területnek lehet tekinteni. Itt a tehenek keresik fel a bikákat és közülük sikerességre utaló jegyeik alapján választanak. A dámbika szaporodási sikerét testének nagysága, hangja, agancsának nagysága és teknőjének helye határozza meg. A párzási hang, a barcogás, gurgulázó torokhang. Május végén ellik meg a nőstények borjaikat. A fiatal bikákat többnyire kétéves korukban zavarják el a csapatból, a tehenek azonban általában csoportjukban élik le életüket.

Vadászati idény: Golyóérett IX.10. - XII.01.

Selejt : IX.01. - XII.15.

Tehén és borjú: IX.01. - II.15.

Hotel Atrium

Hotel Atrium

A kézdivásárhelyi Atrium szálloda ideális lehetőségeket biztosít a pihenésre, de ugyanakkor kitűnő választás egy nagyobb rendezvény – esküvő, konferencia, cégbuli, stb – megszervezésére is.A szálloda étterme román és nemzetközi fogásokat szolgál fel. A vendégek feltöltődhetnek az edzőteremben vagy lazíthatnak a szaunában és a pezsgőfürdőben.Gyromania

Gyromania

A gyrocopter napjaink egyik legelmésebb repülőeszközei közé tartozik. A repülőgép és a helikopter keresztezéséből született. Sok változatnál a kabin nyitott, ezért zavartalanul, több irányba lehet fotózni, videózni, vagy csak élvezni a panorámát és a repülést. Mindenképpen próbálja ki ezt a feledhetetlen élményt nyújtó repülési formát, vagy lepje meg családját, barátait, ismerőseit egy repülőuttal.Retro Steak House

Retro Steak House

Éttermünkben házias és különleges ételekből, széles italkínálatból választhat minden kedves vendégünk. Várjuk az igényes gasztronómia híveit, akik nyitottak az izgalmas ízek iránt. Széles kínálatukban számos reggeli fogás, húsételek, levesek és különleges desszertek találhatóak. Reggeliző vendégeinket egy-egy csésze zamatos kávéval, illetve igény szerint teával ajándékozzuk meg.